Smart och snyggt i restaurangköket
Att servispersonal och andra som möter gästerna i restaurangen ska vara snygga, prydliga och enhetliga är vi vana vid sedan länge. Men på senare år har kockar och andra som jobbar i köken blivit allt synligare, inte sällan är restaurangköket helt öppet för gästernas blickar. Det påverkar klädvalet, intygar Lisa Fahlén som är CWS-bocos produktchef för textil.
Som produktchef för textil är Lisa Fahlén den på CWS-boco som väljer vilka plagg som ska ingå i CWS-bocos sortiment. Det är en väldig bredd av plagg till olika branscher, som ska täcka alla behov och dessutom fungera bra i CWS-bocos egna processer.
– Det gäller att vara lyhörd för vad alla behöver. Det finns stora olikheter både inom och mellan våra kundsegment. Det går inte att hålla sig med bara ett standardsortiment, säger Lisa Fahlén och fortsätter:
– Jag får mycket information om utbud och trender från leverantörerna, och håller mig uppdaterad om vad våra kunder efterfrågar genom att prata med vår säljkår och kundtjänst. Det är viktigt för mig att bilda mig en egen uppfattning och lyssna in från olika källor. Jag följer också trender med hjälp av sociala medier.
Funktionella kockrockar som tål att tittas på
Restaurangkläder i stort har utvecklats mycket på senare år. De ska inte bara vara funktionella, utan också snygga och tåla att ses av restaurangens gäster. Inte minst tydlig är trenden när det gäller kockrockar.
– En enkel men talande detalj är den vita kockrocken med ett mörkare tyg på insidan av kragen, berättar Lisa Fahlén. Det mörka tyget är en snygg detalj som gör att kockrocken ger ett mer arbetat intryck, men också fyller den viktiga funktionen att plagget ser fräscht och snyggt ut hela arbetspasset.
– Intresset för snygga arbetskläder har spridit sig till kockar i allmänhet, inte bara de som arbetar i öppna kök eller med fine dining, fortsätter hon.
En spännande ny funktion är ett dolt gummiband på insidan av ärmen på kockrocken. Kockar behöver ofta dra upp ärmarna, till exempel när de ska tvätta händerna eller utföra vissa moment då skjortärmen kan komma i vägen.
– Den här nya lösningen innebär att kocken bara nyper tag i ärmen och drar upp den, så håller den sig kvar där. Man behöver inte rulla upp ärmen. När kocken är klar med momentet, är det bara att dra ner ärmen igen.
– Andra smarta funktioner är till exempel en utanpåliggande hank i nacken som håller förklädets nackrem på plats, och olika sömnadslösningar som gör att plagget sitter skönt och följer kockens rörelser.
Inspiration från sportens värld
Även när det gäller material händer det mycket när det gäller kockrockar. Materialen får inte vara för tunna och genomskinliga, och heller inte skrynkla.
– Det finns plagg som har detaljer i samma funktionsmaterial som vi är vana vid från sportvärlden, så att plaggen andas extra bra och släpper igenom fukt på strategiska punkter. Materialet Tencel, som tillverkas av cellulosafiber från eukalyptusträd, är fortfarande nytt. Det är spännande att följa vad som händer med det! Materialets miljöpåverkan är mindre än bomullens, eftersom det kräver mindre vatten i produktionen. Tencel är svalkande när man blir varm om kroppen, vilket man ofta blir när man jobbar i restaurangkök, avslutar Lisa Fahlén.