Rikstvätt Bengtsfors går igenom en expansiv period med flera strategiska förvärv och investeringar. Företaget har nyligen förvärvat industrifastigheten från Dalslands Plåtslageri, belägen precis tvärs över gatan från deras nuvarande anläggning, samt köpt ett tvätteri i Strömstad.
Investering i ny teknik
En av de största nyheterna är installationen av en ny och effektiv mangellinje som kostat nära 15 miljoner kronor. Den nya maskinparken, som ersätter den äldre utrustningen, kommer att fördubbla effektiviteten och kunna mangla upp till 2000 hotellsänglinnen per timme. Fabrikschefen Daniel Björevall berättar att den nya maskinen har den senaste tekniken och kan justeras från hög till låg kapacitet, vilket ger företaget flexibilitet och säkerställer kontinuitet även vid eventuella nedgångar i marknaden. Den nya mangellinjen förväntas tas i bruk i början av juni.
Historik och nuvarande fokus
Rikstvätt Bengtsfors, tidigare känt som KåPI, grundades av Kent Pettersson för 30 år sedan. Kent äger företaget och innehar fortfarande rollen som försäljningschef. Företaget, som tidigare även arbetade med sanering och städning, fokuserar nu helt på textilservice. Rikstvätt Bengtsfors erbjuder tvätt och uthyrning av textilier till hotell, restauranger, samt arbetskläder och entrémattor till industrin och vårdinrättningar, främst i västra Sverige. VD Lise Björevall, som har lett företaget sedan 2019, berättar att kundbasen sträcker sig från Göteborg, Skaraslätten och upp till Örebro, Kristinehamn, Karlstad och Torsby som längst norrut.
Pandemin som en tid för reflektion och tillväxt
Under pandemin när det var nedgång fanns tid att reflektera över vad vi bör lägga fokus på. Detta har resulterat i en stark tillväxt inom segmenten arbetskläder och entrémattor, vilket bidragit till företagets bästa resultat hittills med en omsättning på 113 miljoner kronor. Med en ökande orderingång och nyrekryteringar har företaget nu blivit trångbodda, vilket ledde till köpet av Dalslands Plåtslageris industrifastighet. Dit har nu kontor, lager och verkstad flyttats för att möjliggöra ytterligare expansion, säger Lise Björevall.
Lena Pettersson, företagets HR-chef berättar att företaget planerar att anställa fler medarbetare, inklusive extra sommarpersonal som tar personalstyrkan från cirka 100 till 150 anställda under sommarmånaderna. Företaget har också nyligen anställt en person för kundvård och inventering och söker nu en HR-assistent och Ordermottagare.
Företaget växer också geografiskt. Förutom lagerdepån i Karlskoga är de i färd med att bygga upp en depå i Strömstad och planer på en depå i Göteborg. Detta gör att företaget kan erbjuda ännu bättre service till sina kunder.
Miljöinitiativ och hållbarhet
Miljö- och hållbarhetsarbetet är centralt för Rikstvätt Bengtsfors. Deras åkeri, med 15 lastbilar, körs nu på HVO 100-bränsle, vilket minskar växthusgasutsläppen med upp till 90% jämfört med fossil diesel. Under 2023 har vi följt upp våra utsläpp enligt GHG protokollet och är idag en så fossilfri verksamhet som möjligt givet de förutsättningar vi kan påverka. Under vår co2 resa har vi minskat våra utsläpp med ca 85% och jobbar kontinuerligt med miljöförbättrande åtgärder. Marknadskoordinator Ulrika Hedkrok betonar vikten av att kommunicera företagets omfattande omställningsarbete till kunderna. Att arbeta hållbart är inte något vi gör enbart i marknadsföringssyfte utan ett måste om vi ska finnas kvar i framtiden och fortsätta vara ett attraktivt val för våra kunder.
Egen miljömärkning
Företaget har även introducerat en egen miljömärkning, ”Sov på Saken”, som uppmanar kunderna att göra hållbara val och skapa ansvarsfulla arbetssätt och processer. Genom att samarbeta med våra kunder når vi längre mot klimatmålen.
De använder RFID-teknik för att spåra textilier vilket minskar svinnet och ger korrekt statistik om lagernivåer både i tvätteriet och hos kunderna. Lägg därtill information om livslängden på textilierna, att de håller det antal tvättar som leverantören lovat.
Lise Björevall avslutar med att konstatera att cirka 70% av deras textilier är RFID-märkta idag, och målet är att nå 90-95% inom tre år, vilket är ett viktigt steg i deras hållbarhetsarbete.
Rikstvätt Bengtsfors fortsätter att utvecklas och expandera, med kvalitet, hållbarhet och kundservice i fokus.