Eldsjälar för miljön slår sina påsar ihop med tvätterier
”Ingen kan inte göra allt, men alla kan göra något”. Under det mottot grundade Pia Walter och Josephine Alhanko Reused Remade. Affärsidén är att producera och sälja snygga och praktiska tygpåsar av begagnade lakan från hotell – helst i ett pantsystem, gärna globalt!
Pia Walter och Josephine Alhanko träffades 2008 genom ett nätverk för företagande kvinnor som förra näringsministern Maud Olofsson drev. På den tiden hade de varsin eventbyrå. Via nätverket började de samarbeta och utvecklade med tiden en vänskap. Idén till Reused Remade växte fram mellan dem i kölvattnet av FN:s klimatkonferens i Paris 2015 som båda två följde med stort intresse.
– Vi blev förfärade när vi hörde om vilket gigantiskt problem plastpåsar blivit i världen och sade till varandra att det måste gå att göra något åt detta! berättar Josephine Alhanko.
Och problemet är minst sagt enormt. Åtta miljoner ton(!) plastskräp hamnar i havet varje år. Dessutom används 95 procent av alla plastförpackningar – däribland vanliga matkassar –bara en enda gång.
– Vi tänkte tidigt på tygpåsar, men insåg snabbt att även textilier är problematiska för miljön. Textilindustrin är en av världens smutsigaste industrier, säger Pia Walter.
– Det var då vi frågade oss vad som egentligen händer med lakanen när hotellen är färdiga med dem.
Samarbete med CWS-boco och Rikstvätt
Sagt och gjort, Pia Walter och Josephine Alhanko hörde av sig till CWS-boco och kom den vägen i kontakt med hela Rikstvätt.
– Genom dem lärde vi oss att lakanen på hotell håller väldigt hög kvalitet, det är starka, tätt vävda tyger. Ett lakan tvättas omkring hundra gånger i snitt innan det ersätts av ett nytt, men det kan hända att ett lakan kasseras redan efter en användning, berättar Pia Walter. Josephine Alhanko fyller i:
– En liten andel av lakanen blir trasor och trassel till industrin. De allra flesta går till förbränning och blir uppvärmning. Det är inte fel, men tyget är dyrköpt för miljön och borde användas mycket mer innan det blir värme. Vi kan återanvända omkring 85 procent av ett lakan och göra påsar.
Återanvända bättre än bränna
Att återanvända material är det bästa för miljön, enligt EU:s avfallshierarki, bättre än att återvinna, förbränna eller deponera dem.
– Det är en viktig skillnad för oss, säger Josephine Alhanko, att vi inte återvinner utan återanvänder. Lakanet kanske är slut, men materialet är det inte. Det är vår råvara.
Reused Remade har anlitat Läder- och textillaboratoriet i Stockholm som testat påsarna och konstaterat att de är väldigt tåliga och hållbara.
– Hållbarare än alla tygpåsar de testat tidigare faktiskt. Vår kanske största utmaning är att vår påse jämförs med billiga nylonpåsar från Kina. De håller inte för slitage och orsakar stora kostnader i form av miljöproblem.
Påsar för pant
Företagets ambition är större än att bara tillverka och sälja påsar. Helst vill man ersätta alla de kring 1,3 miljarder plastpåsar vi köper i mataffärer årligen i Sverige med (betydligt färre) miljösmarta påsar av återanvänt tyg. Därför driver Reused Remade ett pilotprojekt med en Icahandlare i Stockholm – där kan kunden betala en hyra på tio kronor plus en pant på 59 kronor för påsen för att vara med i systemet.
– Vi har också samtal igång med e-handelsföretag, till exempel de som levererar hem matkassar. Tanken är då att chauffören levererar maten i tygpåsar, och tar med sig dem tillbaka vid nästa leverans. Lite som äldre tiders mjölkflaskor, säger Pia Walter.
Josephine Alhanko och Pia Walter har startat sitt företag för att åstadkomma något som är bra för världen och alla människor, men menar att politiker och lagstiftare också måste göra sitt.
– Plast är ett fantastiskt material som behövs i många sammanhang, i vården till exempel. Men inte för att bära mjölk och bröd i! Samhället skulle mycket väl kunna gå snabbare fram med restriktioner mot onödigt bruk av plast, avslutar Pia Walter.