Anrika Danvikshem
Sedan mitten av 1500-talet har stiftelsen Danvikshem bedrivit vård- och omsorgsverksamhet, med vänlighet och omtanke i fokus. Sedan 1915 håller de till i pampiga byggnader i Nacka, med utsikt över inloppet till Stockholm. CWS-boco har i nästan ett decennium levererat tvätt till Danvikshem, som idag är ett äldreboende.
Danvikshems historia
Från början var Danvikshem ett sjukhus på Gråmunkeholmen, men 1551 skrev Gustav Vasa ett brev till Stockholms borgerskap där han befallde att hospitalet skulle flyttas från Gråmunkeholmen till Danviken. I denna veva donerade han ett antal fastigheter till hospitalets underhåll, och därigenom skapades, utan hans vetskap, den första statligt bildade stiftelsen. Det var också då Danvikshem fick namnet Danviks Hospital. I början på 1600-talet var sjukhuset den enda institution som tog hand om de allra fattigaste från Stockholm.
Trähusen som byggdes under 1500-talet hade vid 1700-talets början sett sina bästa dagar, men genom en insamling Karl XII:s syster Ulrika Eleonora startade kunde man bygga en ny kyrka och nya vårdsalar. Kyrkan står kvar idag nere vid Danvikskanalen.
Danvikshem modernisering
När det återigen blev dags för nybygge 1915 gjordes det väldigt modernt efter dåtidens standard, med WC, varmvatten, elektricitet, hissar och centralvärme. I tidningarna kunde man läsa om Danviks Hospitals lyx och överdåd, men på sikt visade det sig vara väl investerade pengar. Även om mycket såklart har moderniserats sedan början av förra århundradet, så står sig Danvikshem fortfarande bra, och är ett eftertraktat boende för äldre.
CWS-boco anlitades för att ta hand om personalens kläder
– Målet för verksamheten har genom alla tider varit att med vänlighet och omtanke ge god omvårdnad, mat och husrum till behövande, säger Henri Oinonen, teknisk chef på Danvikshem. Som en del i detta led anlitades CWS-boco 2008, för att ta hand om personalens kläder. På ett ställe som Danvikshem, som är som ett eget litet samhälle i sig, gäller det både vårdkläder, kläder till personal i kök och vaktmästarkläder. Efterhand har servicen utökats med bäddlinne, handdukar, mattor och en del hygienrumsutrustning. Nyligen har CWS-boco även tagit över hanteringen av de boendes kläder.
Utmaningar gällande personalkläder
Det finns förstås utmaningar gällande personalkläder på ett företag som Danvikshem, med 240 anställda inom flera olika områden. Klurigast är logistiken, att få rätt plagg till rätt avdelning och person. CWS-boco löser det genom unika märkningar med nummer och streckkod på alla plagg. All personal har sina egna plagg, så att de själva enkelt kan hålla koll på när det är dags att lämna in till tvätt. För vårdverksamheten finns det även hygienkrav som ska följas. Därför blir det mycket att hålla koll på och det går åt en stor mängd kläder per dag på Danvikshem, att ta hand om tvätten själva hade varit alldeles för omständligt och tagit för mycket tid från vaktmästeriet. På ett tvätteri som CWS-boco finns dessutom specialister som tar hand om tvätten på bästa sätt, och vet vilka program som ska användas.
Lite ovanligare är det att man låter ett tvätteri sköta hanteringen av de boendes kläder, men genom att göra det såg Danvikshem en möjlighet att frigöra ännu mer personal till sitt vaktmästeri.
Varför använder Danvikshem ett tvätteri?
– Vår verksamhet kommer att öka med 30% de närmaste fem åren, och då behövs personalen på annat håll, säger Henri Oinonen. De boendes kläder märks av CWS-boco, medan underkläder, strumpor och liknande tvättas i nätpåse, som är märkta med lägenhetsnummer. Personalen är nöjda med systemet, då de tycker kontrollen på vad som skickas in och kommer tillbaka är bra, samt att de slipper märka kläderna själva.
Genom att ha hanteringen av alla textilier hos samma leverantör underlättas det dagliga arbetet på Danvikshem, dessutom är det snällt mot miljön då det blir färre transporter. Henri Oinonen poängterar också att det känns extra bra att veta att all deras tvätt blir tvättad på ett Svanenmärkt tvätteri som CWS-boco är, då Danvikshem är miljöcertifierade enligt Svensk Miljöbas.