Till månadens personporträtt har vi pratat med Eric Andersson på Lima Tvätten, en riktig all-around person på företaget. Han jobbar med allt från programmering till frottévikning, och beskrivs av sin chef som den perfekta tvättarbetaren, som löser alla problem man kan tänka sig!
Antal år på Lima Tvätten: Jag gick ut gymnasiet (Teknik-programmet i Malung) 2007 och började på tvätten direkt efter det, så precis 10 år blir det i år.
– Hur kommer det sig att du blivit en sådan all around person på företaget?
Så länge jag kan minnas har jag alltid varit intresserad av mekanik och teknik. Sedan min mor blev involverad i det som då var Lima Tvätten, så var jag där i produktionen och sommarjobbade och hjälpte till på kvällar, vilket gjorde att jag lärde mig snabbt om arbetet i ett tvätteri. När jag började på tvätteriet så var arbetet mest i produktionen med allt vad det innebär, men när maskiner och annat gick sönder så var det jag som mer och mer fick rycka in för att reparera. Efter att åren gick och företaget växte, så ökade även behovet av underhåll då maskinerna blev fler och större. För en sak är säker: allt som kan gå sönder, kommer att gå sönder. Till slut fick jag gå över på underhåll helt, då gamla maskiner ska servas och nya ska in. Och så ska övriga projekt som kommer efter vägen utföras. Men där mittemellan någon gång fick jag ta C-kort då vårt behov av lastbilschaufförer blev större, och jag fick hoppa in och köra. Vissa tider på året så var jag nog mest chaufför. Men det var väl, även som nu, att jag fick rycka in lite var som helst när det behövdes.
– Beskriv en vanlig dag på jobbet (om det finns en sådan)?
Ingen dag är den andra lik, men den brukar börja med att jag ser över vad som ska göras. Oftast är det något redan pågående projekt att fortsätta på, då vi brukar ha flera projekt samtidigt, vissa planerade och vissa inte. Så det finns alltid något att göra. Sen är det att ta tag i det projektet som behöver slutföras tidigast och se om det finns saker hemma som gör detta möjligt. Under dagens gång brukar det uppkomma ett eller flera fel på maskiner, eller något annat som måste göras, så då är det bara att hoppa över till nästa sak för att fortsätta senare. I slutet av dagen försöker jag se över om det finns något som måste beställas eller ordnas för att hålla projekten rullande.
-Vad är det bästa med ditt arbete på Lima Tvätten?
Det bästa med att arbeta på Lima Tvätten är dels de varierande arbetsuppgifterna (reparatör, rörmokare, elektriker, datatekniker, programmerare, chaufför m.m.), att få göra allt det jag tycker om att göra på ett och samma ställe, och ibland även på samma dag. Och självklart alla trevliga kollegor!
-Vad finns det för utmaningar med ditt arbete?
Allt måste ju fungera, men allt kan och kommer att gå sönder, så det är väl den största utmaningen jag har hela tiden. Nu har vi kommit så långt att vi har redundans på i princip allt i verksamheten. Men ibland under högsäsong när det är fullt upp och maskinerna inte får stå stilla allt för länge, så blir provisoriska lösningar tills dess att lågsäsongen kommer, och vi får tid att göra permanenta reparationer. Men när saker går sönder så tycker jag att det många gånger kan vara och även är fel i konstruktionen av den delen som gått sönder, så då brukar jag bygga om och förbättra maskinerna.
-Vad är ditt mål med arbetet du gör på Lima Tvätten?
Jag vill få företaget framåt med hjälp av bättre maskiner, effektivisera de befintliga och hitta lösningar på de problem/flaskhalsar som finns idag. Främst med hjälp av teknik, då jag själv är väldigt intresserad av allt inom teknik så som datorstyrningar, program m.m. Jag har nyss byggt det gemensamma webbaserade statistiksystem som Rikstvätt nu börjat köra, och innan dess flera olika PLC- och data-styrningar för vatten, panna, ventilation m.m. här på Lima Tvätten. Härnäst ska jag bygga ett sorteringssystem för sortering av smutstvätt för att effektivisera Lima Tvätten ytterligare.
-Hur kopplar du av efter en intensiv jobbvecka?
Koppla av kan man ju göra på olika sätt. Ibland, men det är ganska långt mellan gångerna, så brukar jag ta det väldigt lugnt på helgerna och egentligen göra så lite som möjligt, på så lång tid som möjligt. Men för det mesta brukar det blir egna projekt hemma med hus och gård, maskiner, datorer m.m. Just nu renoverar jag ett hus som vi köpte för 2 år sedan, där vi rev ut och renoverade nedervåningen först och flyttade in för ca 1 år sedan, och nu är vi inne på övervåningen som snart ska vara klar.